לתגובות


יום שישי, 11 בפברואר 2022

תאריכים / שלום נוי

חתונתו של ירוחם פישל שטיינברוך מצ'שאנוב ובחירת לבו פרידה נויר מהעיירה רווה רוסקה, נערכה בבית הכנסת המרכזי, בקיץ 1911, בעיירת הולדתה של פרידה, רווה רוסקה.

כל הגברים במשפחת שטיינברוך היו סופרי סת"ם. זהו מקצוע שמצריך כישרון ומיומנות, אבל שכר גבוה לא היה בצדו. לחיים הרש, אבא של ירוחם פישל, ולכל ילדיו לא הייתה פרנסה מספקת, במקצועם כסופרי סת"ם וירוחם החליט לבנות את ביתם החדש, שלו ושל רעייתו הצעירה פרידה, בעיירה פוטיליץ'. בפוטיליץ' לא  עסק במקצועו כסופר סת"ם אלא עסק בייצור כלי חרס ומכירתם בכפרים בסביבה.

שלוש שנים חי הזוג הצעיר ירוחם ופרידה, בעוני רב, בעיירה הקטנה פוטיליץ'. בנם הבכור של ירוחם פישל ופרידה, לייביש (לימים בגרמניה: ליאו ובישראל: אריה), נולד שם בפוטיליץ ביום שלישי, תשעה באב, 23 ביולי 1912.

כשהיה לייביש הקטן בן שלוש עברה המשפחה מפולין לגרמניה, לעיירה דלמנהורסט. גם כאן לא מצא ירוחם פישל את פרנסתו כסופר סת"ם והוא החליט להתנדב, לפרנסתו, לשרת בצבא האוסטרי. היה זה מיד עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה. לאחר זמן קצר בצבא נפצע ירוחם פישל ברגלו ונשלח להחלים בביתו בגרמניה. לאחר תקופת ההחלמה נקרא לשוב ולשרת בצבא. הוא חזר לשרת באיזור הקרבות, כאשר הוא משאיר בדלמנהורסט את רעייתו פרידה בהריון. ירוחם פישל שרת ונלחם רחוק מהבית כאשר נולדה הבת פאולה  ביום שני 9 באוגוסט 1915. כשיצא לחופשה לראות לראשונה את הבת שנולדה, הבטיח להיות בבית בלידה הבאה. הבטחות לחוד ומציאות לחוד. פרידה הייתה לבדה בדלמנהורסט לאורך כל תקופת ההריון השלישי כשהיא מטפלת גם בשני ילדיה הקטנים. פרידה הייתה לבדה גם בלידת הבן, חיים (הרמן) שנולד ביום שלישי 24 באפריל 1917. ירוחם פישל השתחרר מהצבא עם סיום מלחמת העולם הראשונה ולראשונה היה בבית כאשר נולד הבן הקטן זמי, בשנת 1919.

ממש בימים אלה, בקיץ 2021, נפתח לציבור הארכיון של הצבא האוסטרי בעיר המחוז פישמישל, פולין, שם גיליתי שני מסמכים שהם אחד: רישום הנישואין של ירוחם פישל ושל פרידה.

מבחינת השלטונות הוא התחתן באותו תאריך בו נרשמו המסמכים, כלומר, בשנת 1917 – זה שיש לו כבר שלושה ילדים בעיירה דלמנהורסט בגרמניה, זה ממש לא חשוב.

לך תסמוך על תאריכים רשמיים . . .

 

רישום נישואין של ירוחם פישל ופרידה, פישמישל, פולין, 1917 (מקור)

 

רישום נישואין של ירוחם פישל ופרידה, פישמישל, פולין, 1917 (באתר "גשר גליציה")

3 תגובות:

תודה על השתתפותך בבלוג של שלום נוי.